čtvrtek 21. března 2013

Mexicko–mormonská válka




Dokument, který vám chci ukázat, je o drogách, únosech, vraždách v mexickém městě Ciudad Juárez, které leží u hranice USA. Zakladatel VICE Shane Smith se vydal do tohoto města, aby zjistil bližší informace o bojích drogových kartelů a mormonů.
V první části sedmidílného dokumentu se dozvíte základní informace o této složité situaci v Mexiku a o kořenech bývalého kandidáta na prezidenta Romneyho. Drogové války v Mexiku mají na svědomí asi desetkrát větší počet obětí ve válkách v Iráku a Afghánistánu. 90% ilegálně držených zbraní je z USA. 
Ve druhé částí se dozvíte jak "Mormon Manson" změnil svou rodinu ve vycvičené vrahy, což vedlo ke 40 mrtvým. Vše ve jménu vykoupení.
Ve třetí části se boss El Rikin střetne s místním zástupcem komunity mormonů a probere s ním danou situaci.
Ve čtvrté části se Mormoni přiznávají, že se ilegálně zbrojí, a že se cvičí podle protiteroristických metod, které používali spojenecké jednotky v Iráku a Afghanistánu.
V páté části si autoři dokumentu dali trošku oraz, popíjeli s místními mormony, projeli se se s policií, aby viděli, jak to v malém městě o 1200 obyvatelích chodí. Večer poté zjistí, že je jeden drogový kartel sleduje, sbalí si věci a stěhují se do jiného hotelu.
V předposledním díle se dozvíme, co si myslí bratranec Romneyho o jeho názorech o přistěhovalcích.
V posledním dílu autoři mluví o příbuzných Mitta Romneyho a o únosech jeho rodinných příslušníků . . . nasnadě je ale otázka – Jak vyřešit tyto boje s drogovými kartely? Měly by Spojený státy zakročit, když právě od nich putují ilegálně zbraně do rukou přívrženců kartelů?

Shlédnout všechny díly můžete zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat