pátek 29. března 2013

Black or white? 'bleach panda effect' aneb kosmetický rasismus



Už dlouho jsem plánovala napsat tento článek o zesvětlováni tmavé pleti, které se stalo v posledních letech fenoménem. Bělení pleti mají nejspíš ve zvyku velké hvězdičky celosvětového showbusiness jako Rihanna, Beyonce, je třeba uvést, že všechny tyto celebrity brojí proti veškerým nařknutím z toho, že si bělí kůži, podstupují různé zdraví škodlivé procedury.

Zesvětlení pokožky a bělení kůže se odkazuje na používání chemických látek ve snaze odlehčit tón pleti, nebo poskytují snižování koncentrace melaninu v pokožce. Několik chemikálií ukázalo, že jsou účinné v bělení pokožky, zatímco některé se ukázaly být těžce toxické nebo mají pochybné bezpečností profily, obzvlášť se nám klade otázka, jaký dopad má bělení kůže na určité etnické skupiny.


Užívání
Bělící krémy a jiné chemické přípravky určené k bělení se původně užívaly na pigmentové skvrny a mateřská znaménka a při nemoci známé jako vitiligo (kožní onemocnění, kdy dochází ke ztrátě buněk tvořících kožní pigment), na které trpěl Michael Jackson.

Dlouhodobé užívání kožního bělidla může vést k zvýšenému zabarvení na kloubech prstů, nohou, hýždí a uší. Pleť obličeje se může velice rychle ztrácet na pigmentu a pigment se může často shromažďovat v oblasti okolo očí, což zapříčiní tzv. "bělicí panda efekt" 'bleach panda effect'.

 http://www.mccgp.co.uk/marketing-news/tv-advertising/lynx-hopes-for-panda-effect/1396/

Při panda effectu lidé opravdu nevypadají tak roztomile jako tyto dvě pandičky, jejichž obrázek byl původně vytvořen pro reklamu značky Lynx, která vyrábí afrodiziakální deodoranty.

Obsah bělících prostředků
Kosmetické výrobky určené k bělení obsahují pro zdraví nebezpečné koncentrace alfa-arbutinu nebo beta-arbutinu (jenž jsou deriváty hydrochinonu, jsou přírodními původci albinismu blokací tyrozinázy), hydrochinonu, chloridu rtuťnatého, který se vstřebává kůži a následně poškozuje játra a ledviny. Hydrochinon byl v EU schválen jako součást kosmetických přípravků určených výlučně pro barvení vlasů s obsahem nanejvýš 0,3%. Výrobek, který obsahuje hydrochinon, musí nést varování. Do zesvětlovacích krémů nesmí být přidáván. Důvodem je, že tato látka vykazuje často nežádoucí vedlejší účinky, jako jsou zarudnutí, pálení a svědění kůže, rakovinové bujení.

Vzniklo již mnoho kampaní proti těmto zrůdným trendům, které ovlivňují mládež různých rasových etnik, ale stále se nejspíš mnohé celebrity vybělují, ať už reálně nebo fotoshopem. Objevují se opět předsudky krásy v otázce barvy pleti, což nahrává dalším sociologickým studiím, jak jsou různé rasy vnímány a jak sami sebe lidé vnímají. Někteří lidé v tomto fenoménu zesvětlováni kůže vidí pokračování dominance bílé rasy nad kulturami ras zbytku světa.

A samozřejmě zabrousíme do různých koutů celebritek ve světě . . . prozatím existuje jen málo známých osobností, které potvrdily, že skutečně používají bělící prostředky na svou kůži.
Příkladem nám může být raper Vybz Kartel, který podporuje bělení kůže i ve svých textech. Dále pak raperka Lisa Hype zpívá o bělení kůže ve svém songu  Bleaching Fit Me, která bělení považuje za životní styl, říká, že krémy jsou jako cigarety - člověk může dostat rakovinu plic z cigaret, tak i rakovinu kůže z bělení . . . 

Ale co známé osobnosti, které tvrdí, že si nebělí kůži? Je tomu skutečně tak?

Začnu ukázkou alba Beyonce z roku 2012 . . . 

 http://www.arogundade.com/beyonce-and-bleaching-has-she-ever-bleached-her-face-for-white-or-lighter-skin.html

Na svém cover vypadá Beyonce dosti světle.


Flawless and lighter: V sprnu roku 2008, L'Oreal 'vybělila' digitálně tuto celebritku v reklamě. 


Pro srovnání další dvě fotografie.

 http://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-2087388/Beyonc-white-skin-row-Controversial-photo-shows-singer-looking-shades-lighter-usual-tone.html

Beyonce v červenci roku 2011 a na druhé fotografii je zachycena při nakupování v Los Angeles v únoru téhož roku. Je třeba i zmínit oblíbenou dovolenkovou destinaci Beyonce a jejího manžela - hádejte, od které země tento pár rád jezdí? 
Pokud jste tipovali Jamaiku, tak jste uhodli správně!

Jedním z největších center prodeje bělících produktů je právě na Jamaice, kde skoro každý člověk používá bělící produkty několikrát denně, aby byl co nejsvětlejší. 

Blogeríny mají rády fotografie, videa z fashion weeků, tak extra pro ně tady mám dokument z Caribbean fashion week.  Dokument ukazuje tamější módu - a to otázky bělení a polykání pilulí, které mají ženám dodat sexy křivky.



Dále pro vás mám doporučení na další dokument z Velké Británie: Lighter Skin Is More Beautiful, So Use aBleaching Cream - #1 of 4
Pokud vás tato problematika zajímá, doporučuji vám k přečtení  Práci od T.B. Lindsey, Ph.D: Black No More:Skin Bleaching and the Emergence ofNew Negro Womanhood Beauty Culture.
Je zajímavé, jak se lidé sami vidí a nikdy nejsou spokojeni se svým fyzickým vzhledem. Ženy v euro-americkém světě touží být vychrtlé jako modelky, opálené jako ženy z plakátů. (viz můj dřívější článek). Zatímco to ženy tmavší pleti chtějí být, co nejsvětlejší . . . V jakém zvráceném světě to žijeme? Co si myslíte o módních trendech, které jsou zdraví škodlivé?

Žádné komentáře:

Okomentovat