úterý 7. srpna 2012

Femme de la rue

Možná jste již četli včerejší článek z portálu http://ihned.cz/ o dokumentárním filmu, studentky Sofie Peeters, který zachycuje obtěžování žen na ulicích. Celý článek si můžete přečíst Zde.

Jen ve zkratce vám osvětlím fakta. Studentka natáčející tento dokument se přestěhovala do Bruselu, kde se nachází mnoho muslimských přistěhovalců. V dokumentu ji natáčí nakdo další, který je za ní nebo přímo natáčí ona skrytou kamerou pokřiky, sprosté nadávky a obtěžující pozvání mužů, se kterými se střetává v normální denní dobu.

Ohlasy na tento dokument nenechaly na sebe slouho čekat. Belgičtí politici navrhli pokuty za sexistické narážky až na výši pokuty 250 eur. Britský Guardian zveřejnil průzkum, který tvrdí, že čtyři z deseti žen v Londýně zažily sexuální obtěžování během minulého roku. Ve Francii se začal prodiskutovávat případ Dominiqua Strausse-Kahna. 

Autorka je nyný nařčena z rasismu. Většina mužů, kteří po ní pokřikují jsou totiž černé pleti. Autorka se brání, neboť jejím účelem bylo mluvit o společnosti a etice, ne o etnických problémech.

Samozřejmě se ozvali i radikální islamistické skupiny jako je Sharia4Belgium "Je to čistě její chyba, když se obléká jako šašek a polonahá chodí po ulici s namalovaným obličejem. Říká si o to. Ženy tohle dělají, jen aby si jich muži všímali."

Otázkou mi tedy je, kdo se má v dnešním světě komu přizpůsobovat? Přistěhovalci místním nebo snad místní přistěhovalcům? Každý člověk se drží svých tradic, ale pokud vycestujeme do jiné země, případně se do ní přestěhujeme, snažíme se dodržovat jejich pravidla.

Bohužel takovéto obtěžování se netýká již pouze velkých měst. Byla jsem na studijním pobytu v Německu ve městě Erfurt, kde žili také přistěhovalci. Ať jsem šla jakkoliv oblečená (šaty, sukně, džíny se svetrem) vždy se na mě někdo díval, pokřikoval, pískal, mlaskal a snažil se mě pozvat na drink. Moje spolubydlící si dokonce s jedním přistěhovalcem vyšla na rande. On ji pak zval hned další víkend do Kolína a Berlína, že si prý všechno spolu hezky užijí.



V Bruselu jsem byla také, kde přistěhovalecká skupina muslimů tvoří již 25,5 %. Na každém rohu narazíte na jejich obchůdky se suvenýry a různá rychlá občerstvení. V Belgii jsem byla vždy v doprovodu můžu, takže se ke mně nikdo nechoval nějak netaktě. Vyšli jsme si několikrát na oběd nebo večeři na kebab. Horší možná byla komunikace s obsluhou, kdy neočekávali, že objednávat bude žena a ne muž.

Jaké máte vy zkušenosti s přistěhovalci?

Snímek nesoucí název Žena ulice (Femme de la rue) vznikal během magisterských studií autorky na katedře dokumentaristiky filmové školy RITS.





Zde se můžete podívat na rozhovor s autorkou a i na její dokument, je to ve francouzštině s anglickými titulky.

1 komentář:

  1. humus...ta otázka, kdo by se měl komu přizpůsobovat, neni na místě...to, jak se tyhle komunity všude po světě chovají, je otřesné! v londýně je např. malej pakistán, kam se i policie bojí...
    nevim, ale když kamkoli jedu, snažím se co nejvíc přizpůsobit

    pragueneedsmorestyle

    OdpovědětVymazat