středa 21. března 2012

Giveaway?



 

Brouzdám si tak po blogspotu v pauze mezi vytvářením prezentace do reálií a objevím odkaz na nejspíš první blog v ČR, kde můžete vložit své giveaways. Tento skvělý nápad se jistě inspiroval v zahraničí, kde už existují desítky blogů s giveaways. Můžete si udělat skvělou reklamu a nemusíte tak nikomu spamovat zdi a komentáře.

Co vlastně znamená giveaway? V překladu se dá mluvit o reklamním dárku zdarma. České blogerky mluví o soutěžích, což ale považuji jako nevhodné při označení soutěže s nadpisem giveaway. Soutěž je zápolení dvou nebo více stran o něco, co je cenné pro všechny soutěžící a čeho není dost pro všechny, účastníkům jde o zisk vítězství a dalších hodnocení. ( viz wikipedie).  

Giveaway je totiž reklamním dárkem pro stálé zákazníky, v případě blogů pro stálé čtenáře. Pro soutěž je nutné něco navíc splnit a to například hodnocení, odpovědi na otázky atd. České blogeríny propojují giveaway a soutěže. A co historie slova giveaway na blozích? Ze začátku šlo o rozdávání věcí zdarma, které blogeríny již nechtěly, nebo je jen náhodou navíc koupily, aniž by to pak použily. Místo toho aby věcička letěla do popelnice pěkně se někomu po síti darovala.

1 komentář: