čtvrtek 26. července 2012

Nové weby o nebezpečných potravinách

Během mého studijního pobytu v Německu jsem si uvědomila, jak nekvalitní potraviny se k nám na trh dováží. V Německu je každý spotřebitel informován o kvalitě zboží, které si kupuje a to se týká i potravin. Proto jsem ráda, že už i u nás se lidé začínají zajímat o to, co jí.

Během posledních pár měsíců vznikly nové weby, kde se můžete podívat na výsledky testovaných potravin. Jde o internetové stránky http://www.potravinynapranyri.cz/, které jsou vytvořeny pod záštitou Státní zemědělské a potravinářské správy.
Potraviny na tomto webu dělí do tří skupin nejakostní, falšované a  nebezpečné.

Jako nejakostní potraviny jsou označovány ty, které nemají takové vlastnosti, kvůli kterým si je spotřebitel kupuje. Jakost je chápána jako dodržení předepsaného složení určeného právními předpisy nebo uvedeného v označení potraviny.

Uvedu vám malý příklad.

Název výrobku: Layś Appetite Original- Smažené bramborové lupínky, solené
Skupina potravin: Výrobky z brambor
Podskupina potravin: Smažené bramborové výrobky
Nevyhovující parametr:
chlorid sodný
Poznámka: Výrobce na obale výrobku uvádí o 30 % nižší obsah soli než bylo zjištěno laboratorním rozborem.
Šarže: 074 1006
Datum minimální trvanlivosti: 08 07 12
Země původu: Polsko

Falšované potraviny mají na obalu uvedené klamavé údaje o složení potraviny a jejím původu. Zde jde již o protiprávní jednání, který je závažnější než nedodržení jakosti.

Název výrobku: Albert Quality Vídeňské párky
Skupina potravin: Masné výrobky
Nevyhovující parametr:
přítomnost kostní drti
Poznámka: Ve výrobku bylo zjištěno strojně oddělené maso, jehož použití příslušná vyhláška nepřipouští.
Šarže: 21.06.12
Datum použitelnosti: 21.06.12
Země původu: Česká republika

Nebezpečné potraviny obsahují nedovolené množství přídavných látek, aditiv (tzv. éček), došlo u těchto potravin k překročení hygienických limitů. V potravinách či v jejich obalech mohou být obsaženy cizorodé látky, jako jsou skořápky, písek, sklo atd.

Název výrobku: Pařížský salát
Skupina potravin: Studená kuchyně
Podskupina potravin: Lahůdkářské saláty
Nevyhovující parametr:
vůně
vzhled povrchu
Poznámka: Výrobek měl netypickou nakyslou vůni. Povrch byl popraskaný s uvolněnou vodou a viditelnými známkami kažení. Výrobek byl skladován v nevyhovujících teplotních podmínkách - nebyla dodržena teplota skladování doporučená výrobcem.
Datum použitelnosti: 30-06-2012
Obal: PET vanička
Množství výrobku v balení: 200 g
Datum odběru vzorku: 26.6.2012
Země původu: Česká republika
 
Další novou stránkou jsou Potraviny pod lupou. 
Je to FB skupina, kde neustále podávají nové informace o potravinách, jenž mohou být životu škodlivé, ne-li nebezpečné.  
 Zde například testovali Tang, který obsahuje levná sladidla, barviva, která jsou pro naše zdraví nebezpečná. 
 
Další zajímavým webem je  http://www.chemievjidle.cz/ , kde testují potraviny na obsah éček a alergenů. Vše je roztříděno dle kategorií druhů potravin. 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat